فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان غربی
پیاپی 42 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طراحی الگوی خودحفاظتی به روش مدل ساختار تفسیری (مطالعه موردی مدیران یگان های مجری مکنای فرماندهی انتظامی استان آذربایجان غربی)
    میرسعید موسوی، جعفر سیف الهی، رحمت مزین صفحات 1-28

    گرفتار شدن در دام جاسوسی و طراحی الگوی مناسب برای مقابله با آن، در سازمانی که جایگاه مهمی در جامعه دارد و رسالت خطیر آن حفاظت و صیانت از جان و مال مردم است، امری ضروری می باشد. با نهادینه نمودن فرهنگ خودحفاظتی در کارکنان نیروی انتظامی، هر فرد، عامل کنترل کننده همه جانبه خود خواهد بود. در این تحقیق با بهره گیری از نظر نخبگان و پژوهش های انجام یافته در این حوزه، با شناسایی هشت مولفه برای الگوی خودحفاظتی در پیشگیری از جاسوسی کارکنان، ماتریس (پرسش نامه) تهیه و توزیع گردید. مراتب به روش ساختار تفسیری بررسی شد و خروجی آن با استفاده از طراحی مدل در سه سطح: سطح اول- آگاهی به پیامدهای جاسوسی، آگاهی به شگردهای جاسوسی، باور و ایمان قلبی به اهداف سازمان و آگاهی به قوانین و جرایم جاسوسی؛ سطح دوم- قدرت نه گفتن و اعتماد به نفس؛ سطح سوم- سلامت اداری، اخلاق مداری و اعتقاد به ارزش های نظام جمهوری اسلامی ایران؛ ارایه گردید. پس از ترسیم مدل نسبت به استخراج جدول نفوذپذیری (ضربه پذیری) کارکنان اقدام گردید. بر اساس یافته های تحقیق حاضر، مولفه های تاثیرگذار بر خودحفاظتی کارکنان به ترتیب اولویت: سلامت اداری، اخلاق مداری، اعتقاد به ارزش های نظام جمهوری اسلامی ایران، آگاهی به پیامدهای جاسوسی، آگاهی به شگردهای جاسوسی، آگاهی به قوانین و جرایم جاسوسی، قدرت نه گفتن و اعتماد به نفس و باور و ایمان قلبی به اهداف سازمان، می باشند.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، خودحفاظتی، ضد جاسوسی، پلیس
  • علی اصلان نژاد صفحات 29-49

    شبکه های اجتماعی مجازی در کنار مزایای بی شمار آن، معایبی زیادی نیز دارند. عدم آشنایی کامل با آسیب های اجتماعی شبکه های اجتماعی مجازی می تواند مشکلات زیادی را ایجاد کند. این مقاله در صدد است برخی از معایب و آسیب های موجود در شبکه های مجازی را معرفی کند و راهکارهایی جهت مقابله و کاهش اینگونه آسیب ها ارایه نماید. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی آسیب های اجتماعی ناشی از سوء استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی صورت گرفته است و از نوع کتابخانه ای و میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه می باشد. برای نمونه آماری پژوهش حاضر با توجه به اینکه بالاترین تعداد نمونه آماری در فرمول کوکران 384 نفر می باشد، به منظور پوشش دهی بهتر، تعداد 390 نفر از دانشجویان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. در این پژوهش از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده است و داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شده اند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از درصد فراوانی، آزمون همبستگی و آزمون کای اسکویر استفاده شده است. نتایج توصیفی و تحلیلی پژوهش نشان داد سوء استفاده و اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی، تاثیر مستقیمی بر آسیب های اجتماعی در دانشجویان دارد و باید برای مقابله با آسیب های اجتماعی ناشی از آن فرهنگ سازی نمود.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، سوء استفاده از شبکه اجتماعی مجازی، دانشجویان دانشگاه آزاد واحد ارومیه
  • آسیب شناسی و مبارزه با قاچاق در استان آذربایجان غربی
    بهروز نصرالهی*، میرصادق محمدی، رضا خلیلی صفحات 47-68

    قاچاق می تواند در میزان درآمد ملی دولت تاثیر چشمگیری داشته باشد. هدف محقق، بررسی آسیب شناسی و میزان مبارزه با قاچاق در استان آذربایجان غربی در 8 ماهه اول سال 1397، می باشد. بدین منظور بررسی پیش رو از نوع پس رویدادی است و بر اساس توصیف اطلاعات و شاخص های آماری قاچاق سال 1397 پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی استان آذربایجان غربی به عمل آمده است. جهت توصیف شاخص های مرکزی از نرم افزار Excel و از آمار همبستگی نرم افزارSPSS  استفاده شده است. نتایج نشان داد بیشترین میزان قاچاق در زمینه وسایط نقلیه و لوازم خانگی است. جنسیت زن ارتباط معناداری با وجود باند قاچاق دارد. در شرایطی که متخلف قاچاق، خانم باشد، میزان از دست رفتن یا متواری شدن کمتر است و با وجود خانم ها در قاچاق، با توجه به اطمینان متخلف از عدم دستگیری، ارزش و میزان قاچاق نیز بیشتر است. همبستگی موجود در ارزش مالی و جنسیت بانوان در قاچاق وجود داشته است. صد درصد موارد دستگیر شده با خودروی کامیون، باعث کشف باند در زمینه قاچاق بوده است. بر این اساس روشن می شود قاچاق پدیده ای یک علتی نیست، بلکه محصول و پیامد مجموعه ای از عوامل اقتصادی و سیاسی و اجتماعی است. کاهش قاچاق نیازمند، برنامه ای همه جانبه است. به طور کلی می توان گفت مسیله قاچاق اجتناب ناپذیر، اما قابل کنترل است؛ به همین خاطر پیشنهادهایی در پایان بررسی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: قاچاق، قاچاق کالا، قاچاق ارز، عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی، عوامل اجتماعی
  • علی ابراهیمی، ناصر توره، ابراهیم قربانی * صفحات 69-100

    تحقیق حاضر با هدف بررسی ارتباط شایستگی اخلاقی با مدیریت بحران با تاکید بر متغیر میانجی سرمایه اجتماعی در بین کارکنان فرماندهی انتظامی شهر ارومیه انجام پذیرفته است. تحقیق بر حسب هدف، کاربردی و با توجه به ماهیت و نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان فرماندهی انتظامی شهر ارومیه می باشد که حجم کامل آن برابر 750 نفر مرد و 25 نفر زن است. برای محاسبه حجم نمونه آماری از رابطه مورگان استفاده شد که 254 نفر مرد و 24 نفر زن با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی ساده که طبقات جنسیت می باشد، انتخاب گردیدند. برای جمع آوری اطلاعات از نمونه آماری و به منظور پاسخ گویی به فرضیه های تحقیق، از سه پرسش نامه استاندارد استفاده گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده های آماری از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است. بدین ترتیب که برای طبقه بندی، تلخیص و توصیف داده های آماری از روش آماری توصیفی و در سطح استنباطی برای آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون های کولموگروف اسمیرنف، رگرسیون چند متغیره و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تحلیل عاملی نشان داد بین شایستگی اخلاقی با مدیریت بحران با تاکید بر متغیر میانجی سرمایه اجتماعی در بین کارکنان فرماندهی انتظامی شهر ارومیه رابطه وجود دارد و مدل از برازش مناسبی برخوردار می باشد. از سوی دیگر، نتایج ماتریس همبستگی نشان داد بین مولفه های شایستگی اخلاقی (مسیولیت پذیری، عفو، درستکاری و دلسوزی) با مدیریت بحران و سرمایه اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین ماتریس همبستگی بین مولفه های سرمایه اجتماعی (ساختاری، شناختی و ارتباطی) با مدیریت بحران نیز نشان از ارتباط بین تمامی مولفه های سرمایه اجتماعی با مدیریت بحران دارد. در پایان ارتقای مولفه های شایستگی اخلاقی در کارکنان به جهت ارتقای مدیریت در بحران ها پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: شایستگی اخلاقی، مدیریت بحران، سرمایه اجتماعی مقدمه
  • فرزین فلی زادگان، فردین پیری، ابراهیم قربانی صفحات 95-132

    امنیت اساسی ترین نیاز یک جامعه است. یکی از ضرورت های تامین امنیت در یک کشور، تامین امنیت در مناطق مرزی آن کشور است. امنیت دارای ابعاد گوناگونی است که یکی از مهم ترین ابعاد آن، امنیت اجتماعی است. استان آذربایجان غربی از جمله مناطق مرزی است که به لحاظ موقعیت خاص ژیوپلتیکیو ژیواستاتیکی همواره مامن عوامل نا امن کننده می باشد. در این میان معضل مواد مخدر یکی از مهم ترین عوامل بر هم زننده امنیت اجتماعی در این استان است که ریشه در بسیاری از جرایم دیگر دارد. پژوهش حاضر می کوشد رابطه قاچاق مواد مخدر با میزان وقوع جرایم مخل امنیت اجتماعی را مورد بررسی قرار دهد و استان آذربایجان غربی را بر اساس شاخص های ناامنی پهنه بندی نماید. این پژوهش به روش توصیفی و تحلیل فضایی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر، شاخص های برهم زننده امنیت اجتماعی یعنی میزان مواد مخدر کشف و ضبط شده، سرقت های به عنف، سرقت های مسلحانه، آدم ربایی و قتل در جغرافیای استان آذربایجان غربی در بازه زمانی 1392 تا 1397می باشد. داده ها با کمک نرم افزار SPSS به تفکیک 17 شهرستان استان تجزیه و تحلیل شده اند. به منظور تایید ارتباط میزان مواد مخدر کشف شده و جرایم امنیتی استان از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. برای شناسایی و درک الگو های فضایی جرایم امنیتی استان از روش درون یابی معکوس در محیط نرم افزاری آرک مپ استفاده گردید. یافته ها نشان داد بین جرایم مواد مخدر (مواد مخدر کشف و ضبط شده) در سطح استان آذربایجان غربی و تعداد سرقت های مسلحانه، قتل عمد، آدم ربایی و سرقت به عنف همبستگی مستقیم و مثبت وجود دارد. نتایج نشان داد بین ارتکاب جرایم مواد مخدر و جرایم امنیتی ارتباط مثبت و مستقیمی وجود دارد؛ به گونه ای که در هر زمان و مکانی که فعالیت های قاچاق مواد مخدر افزایش یابد، ناامنی اجتماعی نیز افزایش خواهد یافت. تحلیل فضایی داده های مکانی در محیط GIS به روش درون یابی معکوسIDW نیز این ادعا را تایید نمود.

    کلیدواژگان: GIS، مواد مخدر، مرز، آذربایجان غربی، امنیت اجتماعی، روش IDW
  • رضا پروینی*، بهنام اسلام دوست صفحات 125-153

    هدف از بررسی پیش رو ترسیم الگوی اخلاق مدیریتی فرماندهان ناجا در تراز شهید مهدی باکری و شهید جواد حاج خدا کرم، می باشد. با بررسی دقیق خاطرات، دست نوشته ها، سخنان و آثار باقی مانده از شهیدان، باکری و خدا کرم، بر اساس نظریه داده بنیاد، جمعا 104 مفهوم از مجموع داده های در دست (42 کد مربوط به خصوصیات اخلاقی شهید جواد حاجی خداکرم، 62 کد مربوط به خصوصیات اخلاقی شهید باکری) استخراج گردید. بر اساس مفاهیم و مقوله های تحقیق، ویژگی های اخلاقی درون سازمانی مفاهیمی چون: عدالت، مسیولیت پذیری، اهتمام به حفظ بیت المال، نظم و انضباط، تکریم کارکنان، تشویق، تنبیه، کنترل و مراقبت، تکریم شهدا، تربیت و آموزش را شکل می دهند. ویژگی های اخلاقی برون سازمانی مفاهیمی چون: اعتمادسازی، خیرخواهی، رعایت حقوق مردم و عزت و اقتدارگرایی را شکل می دهند. ویژگی های اخلاقی اعتقادی شامل مفاهیمی چون: ولایت باوری، خدا باوری، اعتقاد به مبانی انقلاب، اعتقاد به تقابل جبهه حق علیه باطل، اعتقاد به وحدت گرایی می باشد. ویژگی های اخلاقی و رفتاری مفاهیمی چون: تقوا، قناعت، روحیه جهادی، دانش اندوزی، سعه صدر، خانواده دوستی، تواضع، ادب و متانت، تدبیر و تدبر، ایثار و فداکاری را شکل می دهند.

    کلیدواژگان: الگوی اخلاق، اخلاق مدیریتی، مهدی باکری، جواد حاج خدا کرم
|
  • Designing a Self-Protective Model Using the Interpretive Structure Model Method (Case Study of the MACKNA Branch Officers of the West Azerbaijan Police Command)
    MirSaeed Mousavi, Jafar Seifollahi, Rahmat Mozayan Pages 1-28

    Getting caught in a spy trap and designing the right model to confront in an organization whose importance, status, and mission, namely protecting people's lives and property, is indispensable, is essential to institutionalizing a culture of self-protection. In law enforcement personnel, each person will be a controlling agent of power and power within himself. In this study, matrices (questionnaires) were prepared and distributed using elite viewpoints and research conducted in this field, identifying eight components for self-protection pattern in preventing employee espionage. The hierarchical structure of the interpretation was investigated and its output was modeled using three levels: Level One: Spyware Awareness, Belief and Heart Belief in Organization Goals, and Spy Laws and Crime; Second Level: The Power of Nine Saying and Confidence - Level 3: Administrative Health, Ethics, and Belief in the Values ​​of the Islamic Republic of Iran System. After drawing the model, the employees' permeability table was extracted. According to the findings of the present study, the factors affecting the employees' self-protection were in order of priority: administrative health, ethics, belief in the values ​​of the Islamic Republic of Iran system, awareness of the consequences of espionage, awareness of espionage techniques, awareness of laws and crimes. Spying is the power to say no and have the confidence and the heart to believe in the goals of the organization.

    Keywords: self-control, self-protection, Anti-espionage, Police
  • Ali Aslan Nejad Pages 29-49

    Virtual social networking has many disadvantages along with its many benefits. Thus, a complete lack of familiarity with the social disadvantages of virtual social networks can lead to many problems. This article aims to introduce some of the disadvantages of virtual networks and provide solutions to mitigate such disasters. Therefore, this study aimed to investigate the social damages caused by the abuse of virtual social networks and is a library and field study. The statistical population of this study is postgraduate students of Islamic Azad University of Urmia. For the statistical sample of the present study, considering the highest number of statistical samples in Cochran formula, 384 persons, in order to better cover, 5 students were selected as the research sample. In this study, available sampling method was used and data were collected using a researcher-made questionnaire. Frequency percentage, correlation test and chi-square test were used for data analysis. The descriptive and analytical results of the study showed that abuse and addiction to virtual social networks has a direct impact on students' social harm and needs to be cultured in order to deal with the social damages caused by it.

    Keywords: social injuries, Virtual Social Network Abuse, Students of Urmia Azad University
  • Pathology and Fight against Trafficking in West Azerbaijan Province
    Behrooz Nasroallahi *, mirsadegh mohamadi, Reza KHalili Pages 47-68

    Smuggling can have a significant impact on the national income of the state, whose low income is responsible for thousands of social, economic, political and cultural problems. The purpose of the researcher is to investigate the pathology and extent of trafficking in West Azarbaijan province during the first 8 months of 1397. For this purpose, the present investigation is a retrospective one, based on the description of the information and statistical indicators of the trafficking police of the West Azarbaijan province in 1397. Excel software and SPSS software were used to describe the central indices. The results showed that the highest amount of trafficking was in the second rank of home appliances. Female gender is significantly associated with trafficking gangs. In cases where the trafficker is a woman, the rate of loss or flight is less and women in trafficking have a higher value and rate of trafficking due to the offender's assurance of non-arrest. There was a correlation between the financial value and gender of women in trafficking. One hundred percent of those arrested by truck have uncovered a trafficking gang. On this basis, it becomes clear that trafficking is not a cause but a product and consequence of a set of economic, political and social factors. Reducing the need for trafficking is a comprehensive plan. In general it can be said that the issue of trafficking is inevitable but controllable; therefore, suggestions are made at the end of the review.

    Keywords: Foreign Exchange, Trafficking, Economic factors, political factors, Social Factors
  • ali abrahimi, naser tovre, ebrahim ghorbani Pages 69-100

    The purpose of this study was to investigate the relationship between ethical competence and crisis management with emphasis on the mediator variable of social capital among police officers in Urmia. The purpose of this research is applied and considering the nature and manner of data collection is descriptive-survey. The statistical population includes all police command staff of Urmia city with a total of 750 men and 25 women. Morgan's correlation was used to calculate the statistical sample size. 254 males and 24 females were selected using simple random stratified sampling method, which were gender classes. Three standard questions were used to collect data from the statistical sample and to answer the research hypotheses. Descriptive and inferential statistical methods were used to analyze the statistical data. Descriptive and inferential statistical methods were used to classify, summarize and describe statistical data. The results of factor analysis showed that there is a relationship between ethical competence and crisis management with emphasis on the mediator variable of social capital among the police command staff in Orumiyeh and the model has a good fit. On the other hand, the correlation matrix results showed a significant relationship between the components of moral competence (responsibility, forgiveness, integrity and compassion) with crisis management and social capital. Also, the correlation matrix between social capital components (structural, cognitive, and communication) with crisis management also shows the relationship between all components of social capital with crisis management. Finally, promotion of ethical competency components in staff was suggested to promote crisis management.

    Keywords: Moral competence, crisis management, social capital
  • farzingolizadegan golizadegan, Fardin Piri, Abrahim Ghorbani Pages 95-132

    Security is the most basic need of a society. One of the necessities of security in one country is security in the border areas of that country. Security has many dimensions, one of which is social security. West Azarbaijan province is one of the border regions which, in terms of geopolitical and geo-static situation, is always a believer in insecure factors. The drug problem is one of the most disruptive factors in the province's social security that is rooted in many other crimes. The present study seeks to investigate the relationship between drug trafficking and the rate of adverse social security offenses and to map West Azerbaijan Province based on insecurity indicators. This research is a descriptive and spatial analysis. The statistical population of the present study is the disturbing social security indices of seized narcotics, rape, armed robbery, kidnapping and homicide in the geography of West Azerbaijan province during the period 1392-1397. Data were analyzed by SPSS software in 17 provinces. Pearson correlation coefficient was used to confirm the relationship between the amount of drugs found and the province's security crimes. Reverse interpolation method was used to identify and understand the spatial patterns of security crimes in the province. The findings showed a direct and positive correlation between drug crime (seized drugs) in West Azerbaijan province and the number of armed robberies, premeditated murder, kidnapping and robbery. The results showed that there is a positive and direct relationship between drug crime and security crime. Social insecurity will increase at any time and place where drug trafficking activities increase. Spatial analysis in GIS environment by IDW reverse interpolation method also confirmed this claim.

    Keywords: GIS, Drugs, Border, west Azerbaijan, social security, IDW Method
  • reza parvini, behnam eslamdoost Pages 125-153

    The purpose of this study is to delineate the pattern of management ethics of Naja commanders in level of martyr Mehdi Bakeri and martyr Javad Haj Khodam Karam. By scrutinizing the memoirs, manuscripts, remarks and remnants of the martyrs, Bakeri and khoda Karam, based on the data theory, there are a total of 104 concepts of the data (42 codes related to the martyr Javad Haji Khodakaram, 62 Code of Ethics of Martyr Bakeri) was extracted. Based on research concepts, intra-organizational ethical features such as: justice, accountability, striving to maintain integrity (beitalmal), discipline, respect for staff, encouragement, punishment, control and care, martyrdom, training, and education they give. Extra-organizational ethical traits shape concepts such as trust, benevolence, respect for people's rights, and dignity and authoritarianism. The moral characteristics of the doctrine include concepts such as: Provincialism, God-belief, belief in the foundations of the revolution (enghelab), belief in the opposition of the right against falsehood, belief in unity. The ethical and behavioral traits of concepts such as piety, contentment, jihadism, knowledge-building, family-friendliness, humility, courtesy, moderation, self-sacrifice.

    Keywords: Pattern of Ethics, Managerial Ethics, Mehdi Bakeri, Javad Haj Khoda Karam